Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Warmlopen: wat vind jíj een eerlijke energietransitie?

26 maart van 20:00 tot 21:30

Of we nu willen of niet: komende jaren staat ons een ingrijpende energietransitie te wachten. De een springt er enthousiast op in, de ander voelt zich juist onzeker en angstig. Wanneer vind jij dat alle veranderingen eerlijk verlopen, voor jou, voor je omgeving, voor onze samenleving? Kom naar het Duurzaamheidscafé van dinsdag 26 maart (20.00 uur) en je krijgt er meer zicht op.

LET OP: Het café is dit keer in de Lindenberg, locatie Aldenhof (Dukenburg).

Kaartje kopen? Dat kan zoals altijd via LUX (https://www.lux-nijmegen.nl/programma/duurzaamheidscafe-warmlopen/)

Vaak gaat het in de energietransitie om de technische mogelijkheden en investeringen. Of om (terechte) zorgen en emoties. Maar we hebben het zelden over wat daar nog weer onder ligt: uiteenlopende ideeën over wat eerlijk is. De één vindt het heel belangrijk om eigen zeggenschap te hebben, de ander dat iedereen mee kan praten. Velen zullen het erover eens zijn dat mensen die al weinig te besteden hebben geen extra kosten mogen krijgen. Weer anderen willen er vooral zo min mogelijk mee bezig zijn: laat de overheid het maar regelen. ‘Ik maak me grote zorgen’, ‘Ik volg het niet meer’, ‘Schiet nou maar op!’, klinkt het in de wijken.

Waar zitten die vraagtekens dan, wat wil je wel en niet rondom je huis en in je buurt, en waarom vind je dat? En hoe kunnen we dan tot een goede, eerlijke omslag komen en wat is daarvoor nodig?

De overheid wil dat mensen ook zelf een actieve rol spelen in de energietransitie, dat vraagt erom steviger in onze schoenen te staan. Tijdens het café kijken we welke waarden wij belangrijk vinden. Hoe kijk je tegen de energietransitie aan, wat staat voor jou voorop, wat is daarvoor nodig? Wat vind jij cruciaal om warm te kunnen lopen voor oplossingen als koken op inductie, zonnepanelen, stadsverwarming en warmtepompen?

We beginnen het Duurzaamheidscafé met een korte update over de energietransitie, in ons land, in Nijmegen. Vervolgens zoomen we in op welke waarden voorop kunnen staan: zoals bijvoorbeeld eigen initiatief, kleinschaligheid, inspraak, onafhankelijkheid of financiële zekerheid. We gaan daarover samen in gesprek.

Die drijfveren halen we boven water samen met onze gast Simone Haarbosch, onderzoeker aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar de perspectieven van burgers in de energietransitie, onder andere in Dukenburg.

Koop je ticket (à 3,50 euro) zoals altijd via de site van LUX Nijmegen:

Duurzaamheidscafé – Warmlopen

(voor studenten met ticket geldt: op vertoon van collegekaart gratis drankje)

Locatie café op 26 maart: DE LINDENBERG locatie ALDENHOF(Dukenburg), Aldenhof 13-90, 6537 CD Nijmegen

Gegevens

Datum:
26 maart
Tijd:
20:00 tot 21:30
Evenement Categorie:
Site:
https://www.lux-nijmegen.nl/programma/duurzaamheidscafe-warmlopen/

Locatie

Lindenberg Aldenhof
Aldenhof 1390
Nijmegen, NL
+ Google Maps