Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Museum Het Valkhof x Wereldwijde Klimaatstaking – Gratis toegang!

24 september 2021 van 11:00 tot 17:00

Opening Rettet den Wald! door Flip Franssen

Vrijdag 24 september gratis toegang tot tentoonstelling Rettet den Wald! en gratis lezingen door Anne Berk

Komende vrijdag heeft iedereen gratis toegang tot Museum Het Valkhof, om daar de tentoonstelling Rettet den Wald! Red het bos! Save the forest! te bezoeken. De aanleiding hiervoor is de Wereldwijde Klimaatstaking op 24 september. Over de hele wereld protesteren demonstranten voor het klimaat. Rettet den Wald! laat zien hoe kunstenaars zich inzetten voor de bedreigde natuur. Gastcurator Anne Berk geeft ook twee lezingen op 24 september over Rettet den Wald!

Ecokunst
“Rettet den Wald!” riep de Duitse kunstenaar Joseph Beuys in 1971 toen hij met vijftig studenten ten strijde trok tegen de kap van het  Düsseldorfse Grafenberger-bos. Het rapport van de Club van Rome moest toen nog verschijnen. Beuys was met zijn acties de eerste eco-kunstenaar. Tot op de dag van vandaag volgen velen in zijn voetspoor. Kunstenaars tonen onze relatie met de natuur. Sommigen rouwen om het lijden van de natuur, en proberen haar te helen, anderen bedenken rituelen of verbinden zich fysiek met het bos en de bomen om de aandacht te vestigen op de ontbossing, ze documenteren nauwkeurig wat er aan oerwoud en bosgrond wereldwijd verloren gaat, of ze kiezen de weg van het activisme. Hun boodschap is dezelfde: we staan niet boven de natuur. We zijn er afhankelijk van.

Wereldwijde Klimaatstaking: op de bres voor een betere toekomst!
Met de wereldwijde klimaatstaking protesteren over heel de wereld duizenden demonstranten om een einde te eisen aan de klimaatontwrichting en vervuiling. Voor meer informatie, kijk op de website van Fridays For Future Nederland.

Gratis lezingen
Anne Berk, samensteller van de tentoonstelling en zelf activist, geeft ihkv de Wereldwijde Klimaatstaking lezingen in de aula van het museum om 11:00 en 13:00 uur. Deze zijn gratis toegankelijk. Vooraf reserveren is niet nodig; het aantal plaatsen is wel gelimiteerd.

Kunstenaars Rettet den Wald!:

Atelier.nl NL, Fleur van den Berg, NL, Joseph Beuys DE, Elza Bērzina LV, Marinus Boezem NL, Melanie Bonajo NL, Persijn Broersen & Margit Lukács NL, Berlinde De Bruyckere BE, Aron Demetz IT, Helge & Saxana DE, Menno Hiele NL, Eva Jospin FR, Uýra Sodoma BR, Erik Odijk NL, Abel Rodríguez CO, Cecylia Malik PL, Giuseppe Penone IT, Sara Vrugt NL, Chris Watson UK

Curator: Anne Berk

Praktische informatie:

Museum Het Valkhof x Wereldwijde klimaatstaking
Gratis entree: vrijdag 24 september, van 11.00 – 17.00 uur (vooraf online reserveren) 
Gratis lezing door Anne Berk: 11:00 uur en 13.00 uur
Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen

www.museumhetvalkhof.nl

Te zien op foto hierboven: opening Rettet den Wald! door Flip Franssen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.