Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Klimaat van vertrouwen | Jan Terlouw

25 mei van 20:00 tot 21:30

Deze lezing kun je gratis online via een livestream bijwonen. Schrijf je in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox: http://bit.ly/3viEzht.

Jan Terlouw is een optimist. Technisch en economisch liggen de oplossingen voor de klimaatcrisis binnen handbereik, stelt hij. Waar het aan schort is vertrouwen: vertrouwen in wetenschap en politiek, vertrouwen in onszelf en in elkaar, en bovenal vertrouwen in de jeugd en de toekomst. Hoe herwinnen we de moed tot dit vertrouwen? Luister naar Jan Terlouw die je aan de hand van fragmenten uit zijn boeken meeneemt in zijn optimisme voor een groenere toekomst.

Vertrouwen
Met ‘het touwtje uit de brievenbus’, zijn gepassioneerde pleidooi voor een groene toekomst in De Wereld Draait Door, werd Jan Terlouw een nationale held. Wederzijds vertrouwen, en de daarvoor nodige gemeenschapszin, zijn onmisbare ingrediënten voor succesvol klimaatbeleid, zo benadrukt Terlouw. Klimaatscepticisme, politiek wantrouwen en de geïndividualiseerde maatschappij staan een dergelijk beleid in de weg.

Het woord als zwaard
Het touwtje uit de brievenbus is slechts een van de vele beelden en metaforen uit de pen van Terlouw. In kinderboeken als Koning van Katoren (1971), sprookjes als Het hebzuchtgas (2016) en de klimaatnovelle Kop uit ’t zand (2016) snijdt Terlouw op eigenzinnige wijze maatschappelijke thema’s aan. Met het woord als zijn zwaard trekt hij ten strijde tegen klimaatverandering, buitensporig kapitalisme en het gebrek aan politieke verantwoordelijkheid.

Wat kunnen we leren van de verhalen van Jan Terlouw? Hoe kunnen we leren om beter zorg te dragen voor de toekomstige generaties? Wat moet er anders aan onze politiek en economie en welke rol is daarin weggelegd voor de wetenschap? Over deze andere onderwerpen gaan programmamakers Liesbeth Jansen en Wouter Veldman in gesprek met Jan Terlouw. Stel je eigen vragen aan Jan Terlouw via mentimeter.

Over de spreker
Jan Terlouw is natuurkundige, oud-politicus en schrijver van essays, thrillers en kinderboeken. Al vanaf de jaren 70 zet hij zich actief in voor natuurbehoud en ook de laatste jaren is en blijft hij zeer actief voorvechter van een groenere aarde. In 2016 wist hij het Nederlandse publiek te raken met zijn bevlogen toespraak bij De Wereld Draait Door over het klimaat en ‘het touwtje uit de brievenbus’.

Deelname
Deze lezing kun je gratis online via een livestream bijwonen. Schrijf je in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox: http://bit.ly/3viEzht.

Dit is een programma van Radboud Reflects en Radboud Green Office: https://www.ru.nl/greenoffice/.

Draag je Radboud Reflects een warm hart toe? Steun ons dan met een financiële bijdrage en doneer via iDeal een bijdrage naar keuze: https://bit.ly/2G5YRpV.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief: https://bit.ly/rrnieuwsbrief.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant: https://bit.ly/37QJtsF.

Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties: https://bit.ly/2FinPls.

Gegevens

Datum:
25 mei
Tijd:
20:00 tot 21:30
View Evenement Website

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *