Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kerstmis in den vreenmde; op de vlucht voor oorlogsgeweld, weg van alles wat thuis is

16 december 2023 van 16:00 tot 19:00

De Stichting Groesbeek Airborne Vrienden organiseert i.s.m. het Duits-Nederlandse Sankt Cäcilienchor Wyler o.l.v. Theo Giesbers, het symfonieorkest Ensemble Conservatoire o.l.v. Rob Engels en de Batavorum Pipes en Drums o.l.v. Willy Willems kerstconcerten.

Het thema van de kerstconcerten is dit jaar “Kerstmis in den vreenmde; op de vlucht voor oorlogsgeweld, weg van alles wat thuis is”.

Prachtige advents- en kerstliederen in verschillende talen worden afgewisseld met korte ooggetuigenverslagen over de EVACUATIE in 1944, zowel aan Nederlandse als Duitse zijde.

Natuurlijk ligt hier een Bijbelse verwijzing voor de hand. Ook Jozef en Maria moesten vluchten. In Groesbeek, Beek, Ooij, Leuth, Millingen werd de hele bevolking in 1944 geëvacueerd naar verschillende streken in Nederland en België en zelfs Duitsland. Ook de bevolking van de aanliggende Duitse dorpen als Wyler, Kranenburg, Nütterden, Donsbrüggen en de stad Kleve moesten vluchten voor het oorlogsgeweld.

Op zaterdag 9 december 2023 om 15.00 uur vindt het eerste kerstconcert plaats in de verwarmde “Sankt Johannes Baptistkirche” in Wyler.

Op zaterdag 16 december 2023 om 16.00 uur vindt het tweede kerstconcert plaats in de verwarmde “Cosmas en Damianuskerk” in Groesbeek.

Ook dit keer worden op een levensgroot scherm foto’s van evacués getoond.

De pastoors Christoph Scholten en Aloys van Velthoven zullen verschillende ooggetuigenverslagen laten horen. Solisten in de concerten: Kerstin Jansen-Verhoeven, sopraan; Ilka Kropmann-Verhoeven, alt; Chris Jansen, bariton. Aan het orgel: Gerard Rutjes. Algehele leiding: dirigent Theo Giesbers.

De toegang tot de concerten is gratis, wel zal er na afloop gecollecteerd worden. Het concert is financieel mogelijk gemaakt door DHD Drukkerij, Gemeente Berg en Dal, Gelderland in Vrijheid, Stichting Groesbeek Airborne Vrienden en het Interregionaal Programma Deutschland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie(EU).

https://www.facebook.com/events/1276809126345728/

Gegevens

Datum:
16 december 2023
Tijd:
16:00 tot 19:00
Site:
https://www.facebook.com/events/1276809126345728/

Organisator

Groesbeek Airborne Vrienden Jongerenafdeling
E-mail
jongeren@groesbeekairbornevrienden_nl

Locatie

Cosmas en Damianuskerk (Groesbeek)
Cosmas en Damianuskerk (Groesbeek) + Google Maps