Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Kerken open in coronatijd | Redetwist

10 mei van 20:00 tot 21:30

Deze lezing kun je online via een livestream bijwonen. Deelname aan de livestream is gratis. Schrijf je in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox: https://bit.ly/3s03oMl.

Terwijl alle publieke ruimtes op last van de overheid gesloten zijn, mogen kerken open blijven en vieringen houden. Is dat terecht? Nee, zegt rechtsfilosoof Ronald Tinnevelt, er is geen reden om kerken anders te behandelen dan restaurants, musea en bioscopen. Ja, zegt theoloog Annemarieke van der Woude, kerken zijn plekken van bezinning en verbeelding en daar hebben we juist nu behoefte aan. Op basis van prikkelende stellingen kruisen beide sprekers de spreekwoordelijke degens over de openstelling van kerken in coronatijd. Doe als deelnemer actief mee en beslis, samen met opperrechter Sophie van Bijsterveld, wie deze Redetwist wint!

Niet ondergeschikt
Vrijheid van godsdienst is voor iedere burger van fundamenteel belang, stelt rechtsfilosoof Ronald Tinnevelt. Iedereen moet het recht hebben om zijn of haar godsdienst uit te oefenen, en de staat mag mensen nooit een bepaalde levensbeschouwing opleggen. Maar de rechten en vrijheden van alle burgers mogen daar nooit aan ondergeschikt worden gemaakt. Dus als theaters, sportzalen en cafés gesloten zijn, dan kerken ook.

Plekken van verbeelding
Theoloog Annemarieke van der Woude vindt de commotie die is ontstaan rond kerken die zich niets aantrekken van mondkapjesplicht en beperkt aantal deelnemers begrijpelijk en terecht. Deze kerken gebruiken het recht op vrijheid van godsdienst verkeerd, stelt ze. Toch vindt ze het belangrijk om de coronacrisis niet alleen vanuit medisch oogpunt te bekijken: “Plekken van verbeelding en zingeving, zoals kerken, moeten met voorrang weer worden opengesteld.”

Vrijheid van godsdienst
Wat is het recht op vrijheid van godsdienst precies? En wat zijn de consequenties ervan? We beginnen deze theatrale rechtszitting met een korte lezing van jurist Sophie van Bijsterveld die onze geheugens opfrist en uitlegt wat deze grondwet precies inhoudt.

Op basis van prikkelende stellingen gaan Annemarieke van der Woude en Ronald Tinnevelt met elkaar in discussie. Filosoof Marcel Becker is rechter en gespreksleider. Opperrechter Sophie van Bijsterveld velt samen met de jury het eindoordeel.

Over de sprekers
Sophie van Bijsterveld is hoogleraar Religie, recht en beleid aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar de relatie tussen overheid en godsdienst.

Annemarieke van der Woude is theoloog aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek richt zich op heiligheid in het alledaagse leven en in de bijbel.

Ronald Tinnevelt is hoogleraar Rechtsfilosofie aan de Radboud Universiteit. Mondiale rechtvaardigheid en de rol van verantwoordelijkheid en schuld daarbij hebben zijn interesse.

Deelname
Deze lezing kun je gratis online via een livestream bijwonen. Schrijf je in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox: https://bit.ly/3s03oMl.

Schrijf je je in na 12.00 uur op de dag van de lezing, dan ontvang je geen reminder van ons. Je kunt hem zelf instellen op ons YouTube-kanaal: https://bit.ly/35VcKkY.

Draag je Radboud Reflects een warm hart toe? Steun ons dan met een financiële bijdrage en doneer via iDeal een bijdrage naar keuze: https://bit.ly/2G5YRpV.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief: https://bit.ly/rrnieuwsbrief.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant: https://bit.ly/37QJtsF.

Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties: https://bit.ly/2FinPls.

Gegevens

Datum:
10 mei
Tijd:
20:00 tot 21:30
View Evenement Website

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *