Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Foto’s, Viltwerk en Goudborduur in de Stevenskerk

Herhalend evenement bekijk alles

27 oktober 2021 van 08:00 tot 17:00

Elze van den Berg en Godelieve Krekelberg exposeren van woensdag 27 oktober t/m dinsdag 2 november en de weekenden van 6 & 7 november en 13 & 14 november in de Zuiderkapel van de Stevenskerk.

Kleur, vorm en ritme springen in het oog in deze expositie. Het is voor het eerst dat werk van beeldend kunstenaar Elze van den Berg en autonoom fotograaf Godelieve Krekelberg in één expositie te zien is. De materialen waarmee zij werken, – voor Elze is wol en zijdedraad het basismateriaal, voor Godelieve foto’s en films – liggen ver uit elkaar, maar de overeenkomst schuilt in hun fascinatie voor het proces van zoeken en experimenteren.

Contact: info@godelievekrekelberg.com
Tel:06 12297298

Openingstijden: Maandag t/m zaterdag: 10.30 – 17.00 uur
Zondag: 12.00 – 17.00 uur

De Stevenskerk volgt de richtlijnen van de overheid m.b.t. corona.


Voor de actuele openingstijden:
http://www.stevenskerk.nlinfo@stevenskerk.nl
Tel: 024- 3604710
De toegang is gratis

Draad – Werk
Vilt- en Goudborduur composities
Elze van den Berg

Vilten en borduren waren niet de eerste technieken waar vrij beeldend kunstenaar Elze van den Berg (1958) aan dacht om de voorstellingen die haar voor de geest komen uit te drukken. Wol en draad, zijn dat wel coole materialen om mee te werken? Zullen zij zich lenen om het beoogde beeld te realiseren?

Met wol kún je niet schilderen, zoals wel beweerd wordt. Het geeft hooguit een schilderachtig effect. Er is geen vloeiende verf en ook geen potlood of krijt dat je met souplesse over het papier kunt laten dansen. Wol is stuurs en hardnekkig. Zeker als je er meer van wilt maken dan een sjaal of hoed, hoe kunstzinnig ook. Het gebruik van draad heeft eveneens de nodige beperkingen.

De vraag bleek het antwoord en een goede reden om een onderzoek te beginnen. Een onderzoek dat nog voortduurt. Maar de resultaten mogen er al zijn: wie van kleur, vorm en ritme houdt kan het hart ophalen in de Stevenskerk te Nijmegen.

Elze is een allround kunstenaar die tot nog toe graag en veel achter de schermen werkte. Zij deed in de loop der jaren van zich spreken als organisator van exposities en manifestaties, en ontwikkelde ondertussen haar eigen beeldtaal. Geleid door toeval en nieuwsgierigheid is er praktisch geen materiaal dat zij niet verkend heeft.

Geen meters doek maar ingetogen monumentale pareltjes die je boven het leven van alledag uit tillen. Mooi materiaal, gebracht met verbeeldingskracht en in kleuren om te kussen.

Een streep is een streep is een streep
Foto’s
Godelieve Krekelberg

In haar werk onderzoekt Godelieve Krekelberg hoe beelden van een zichtbare werkelijkheid kunnen leiden tot een ervaring die ze “verwondering” noemt. Het beginpunt is steeds een waarneming, die ze vastlegt middels foto of (korte) film. Soms dringt “de grote wereld” zich op, vaker gaat het om alledaagse feiten. Ze merkt een zonnestraal op het toilet op, een lijn in de sneeuw, de projectie van een pixel, de kleuren van een bos in de herfst, het gezicht van een voorbijganger. De foto of film die volgt, vormt haar ruwe basismateriaal, dat ze uitputtend ontleedt en als het ware binnenste buiten keert. Ze is gefascineerd door dit proces van zoeken, zien, aanpassen, afwachten, zoeken, zien enzovoort.

Godelieve ziet elk werk als een experiment, waarbij ze de grenzen negeert tussen abstract en figuratief, tussen organisch en anorganisch, tussen zichtbaar en onzichtbaar, eindig en oneindig. Hoewel de alledaagse, zichtbare werkelijkheid haar vertrekpunt is, zou haar gebruik van kleur, vorm, licht en pixels eerder doen vermoeden dat ze zoekt naar beelden van wat niet door ons te bevatten is.

Ze verkent de grenzen van de fotografie en bevraagt steeds weer de status van het beeld. Haar principiële twijfel aan de mogelijkheid om de ons omringende wereld af te beelden, ligt hieraan ten grondslag.

Godelieve Krekelberg exposeert regelmatig, waarbij ze grote aandacht besteedt aan de (on)mogelijkheden van de ruimte en de wijze van presenteren. 

Sint Stevenskerkhof 62
Nijmegen, 6511 VZ
+ Google Maps

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.