Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Foto expositie over Afghaanse vrouwen die taboes doorbreken in Lindenberg

Herhalend evenement bekijk alles

Foto expositie over Afghaanse vrouwen die taboes doorbreken in Lindenberg – foto Nilofar Niekpor Zamani

1 februari van 10:00 tot 22:00

Foto expositie over Afghaanse vrouwen die taboes doorbreken

Van 26 januari t/m 25 februari 2022 is op het Expo Podium van de Lindenberg het werk te zien van fotograaf NilofarNiekporZamani (Kaboel, 1994). Met haar foto-expositie Afghan Women Taboo Breaker laat Nilofar -die verbleef op Heumensoord nadat ze met haar man vluchtte voor de Taliban- aan de hand van documentairefotografie het leven van Afghaanse vrouwen zien die taboes doorbreken in de traditionele Afghaanse samenleving. Ik wil hun heldhaftigheid tonen, zodat mensen kunnen zien hoe sterk, dapper en getalenteerd Afghaanse vrouwen zijn.”

Over NilofarNiekporZamani

Nilofar Niekpor Zamani (Kaboel, 1994) behaalde in 2017 haar bachelordiploma Fotografie aan de Universiteit van Kabul. Ze won vele prijzen en werkte zeven jaar als fotograaf bij verschillende nationale en internationale persbureaus. Haar foto’s werden o.a. gepubliceerd in The Guardian en bij de BBC. Met de komst van de Taliban in Kabul kon Nilofar haar werk als nieuwsfotograaf door de onveilige situatie niet meer uitvoeren, waarop ze besloot met haar man te vluchten. Zij verbleef de afgelopen maanden in Heumensoord.

De tentoonstelling Afghan Women Taboo Breaker

De fotograaf vertelt: “Bij het noemen van Afghanistan denken velen meteen aan oorlog en moord, maar dat is maar een deel van Afghanistan. Afghanistan is een land waarin de oudere generatie zeer hecht aan traditionele waarden, maar de jongere generatie Afghanen proberen deze waarden te veranderen. Door de levens van Afghaanse vrouwen te laten zien die buitenhuis werken of zich vermaken en daarmee taboes doorbreken, wil ik hun heldhaftigheid tonen, zodat mensen over de hele wereld kunnen zien hoe sterk, dapper en getalenteerd Afghaanse vrouwen zijn. Van een vrouw die werkt in een druk restaurant tot vrouwen die zwemmen. Voor veel landen geldt dat dit soort dingen normaal zijn, maar in Afghanistan moeten vrouwen heel wat doorstaan ​​om deze normale dingen te bereiken. Ik hoop dat deze vrouwen een voorbeeld kunnen zijn voor andere vrouwen over de hele wereld.”

Doe-het-zelf
Deze expositie is onderdeel van de programmatak Doe-het-zelf. Een programma van, voor en door Nijmeegse bewoners waarmee de Lindenberg haar deuren opent voor creatieve ideeën. Meer informatie: www.delindenberg.com/doe-het-zelf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.