Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Filosofisch Café Nijmegen

1 mei van 20:00 tot 22:00

‘Proletariërs aller landen, verenigt u!’

‘Proletariërs aller landen, verenigt u!’ Op maandag 1 mei is de Dag van de Arbeid. Geen beter moment om te filosoferen over Karl Marx.

Adam Smith is de oervader van het kapitalisme. Zijn devies: werk hard, verhandel je spullen op de markt en verdien veel geld. Doen we dat allemaal, dan brengt de onzichtbare hand van de economie welvaart voor iedereen. Driewerf hoera!

Prachtig zou je denken. Maar Karl Marx werd hier – net als Rob Geus overigens – niet vrolijk van. In zijn hoofdwerk ‘Het Kapitaal’ maakt hij korte metten met dit utopische beeld. We raken, zo stelt Marx, door het kapitalisme vervreemd. Van de natuur: die buiten we uit. En van onszelf: we voeren saai, eentonig werk uit, puur om in leven te blijven. En om de zakken van de grote jongens te vullen natuurlijk.

Dat moet leuker kunnen. De oplossing? Weg met de vrije markt! Alleen als we ontsnappen uit de kapitalistische slangenkuil, komen we echt in harmonie met de natuur te leven. En houden we lekker tijd over om te vissen, de luit te bespelen of een potje TricTrac te spelen onder het genot van een pikketanissie.

Kijk, denk en discussieer mee tijdens deze avond van het Filosofisch Café! Op maandag 1 mei om 20:00u in Café ’t Haantje (Daalseweg 19) in Nijmegen. Gratis entree.

Spreker: Paul Cobben
Interviewer: Janneke Toonders
Muziek: Teleromeo & Sjors Roomijs

Paul Cobben is emeritus hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schreef het boek ‘Marx bevrijd. Natuur en vervreemding in de 21e eeuw’.

Datum: Donderdag 1 mei 2023
Tijd: 20:00u – 22:00u
Locatie: Café ’t Haantje
(Daalseweg 19 in Nijmegen)
Toegang: gratis